Intressanta fakta om böcker

Det finns inget bättre än att mysa med en bra bok. Böcker erbjuder i sig ensamhet och en tillfällig flykt från din egen berättelse. De är i grunden magiska. Ivriga läsare har vanligtvis en lång historia med böcker som ofta antingen startade i livmodern eller strax efter - tack vare föräldrar och deras oupphörliga önskan att berika din hjärna. Så det är ingen överraskning att du (och så många andra) är som gladast när du läser.

Även om du kanske är ett fullfjädrat läsproffs och vet allt om alla böcker du någonsin har läst, är chansen stor att du inte vet allt om faktiska böcker.

Överraskande nog finns det massor av slumpmässiga fakta om böcker som är superintressanta.
Och eftersom du uppenbarligen älskar att läsa och lära dig saker, bestämde vi oss för att samla ihop några av de mest intressanta fakta om böcker så att du kan veta lite mer om det du älskar mest.

1. Det finns över 129 miljoner böcker

Enligt Google hade 129 864 880 miljoner böcker publicerats 2010. Den siffran är uppenbarligen mycket högre nu. Så när du säger högt "Usch, kan inte hitta en bra bok att läsa", vet att du har mycket att välja mellan.

2. Den dyraste boken som någonsin köpts såldes för 30,8 miljoner dollar

Det var Codex Leicester av Leonardo Da Vinci, och den köptes av Bill Gates, enligt Business Insider. Men oroa dig inte, han tjänade förmodligen tillbaka pengarna inom en timme.

3. Det finns ett ord för att älska lukten av gamla böcker

Ni vet att ni älskar doften av gamla böcker. De har doften av damm och en hel del historia. Nåväl nu kan du kalla det något. "Bibliosmia" är ordet du förmodligen har letat efter hela ditt liv.

4. Den längsta meningen som någonsin skrivits är 823 ord

Vi har en känsla av att det förmodligen är en run-on, men det är en legitim mening som finns i Victor Hugos Les Miserables, enligt Barnes och Noble.

5. Författarens namn brukade inte tryckas på omslagen till deras böcker

Omslagen till de första tryckta böckerna betraktades som konstverk. De var täckta av teckningar, läder och till och med guld - så det fanns ingen plats för författarens namn.

6. Den första bok som någonsin skrivits med en skrivmaskin var The Adventures of Tom Sawyer

Mark Twain måste ha haft mycket bläck och mycket tålamod

7. President Theodore Roosevelt läste en bok per dag

Det är verkligen dedikation till läsning.

8. De tre mest lästa böckerna i världen är...

Bibeln, citat från ordförande Mao Tse-Tung och Harry Potter.

9. Isländska människor läser mer än någon annan

Kanske har det att göra med vädret, eller så har de bara lärt sig att verkligen älska böcker. Hur som helst, Island gillar att läsa!

10. Alice i Underlandet är baserad på en riktig 10-årig tjej

Hennes namn var Alice Liddell och hennes familj var nära vänner med författaren Lewis Carroll. När hon var på en båttur bad hon honom berätta en historia för henne - och det var så Alice föddes.

11. Analfabetism är fortfarande ett stort problem i hela världen

En av fem vuxna runt om i världen kan inte läsa eller skriva, med de högsta siffrorna i Syd- och Västasien och Afrika söder om Sahara.

12 Apr 2023