Det finns väldigt mycket att säga om böcker och litteratur. Om vi börjar vid den traditionella formen av en bok där man i ett bundet band av papper tryckt med bokstäver i trycksvärta och bläddrar sig framåt sida för sida, så har denna form av litteratur funnits i cirka 500 år. Innan dess fanns nedskrivna texter i regel på buntar av lösa papper, rullar, och ännu tidigare på stenar.
Skrivkonsten har funnits i flera tusen år, men i olika former på olika platser. Bland de äldsta bevarade nedskrivna texterna, som kan dateras till 3400-3200 f.Kr., har man funnit olika former av bildskrift, som den sumeriska kilskriften och de egyptiska hieroglyferna som sedan följdes av och de Minoiska Linear A och Linear B. Det ska noteras att ungefär samtidigt som dessa bildskriftsformer utvecklades runt Medelhavet så började man med olika former av bildskrift i såväl Kina som på den Sydamerikanska kontinenten.
Den alfabetiska skriften föddes av olika semitiska folk 2000-1500 f.Kr. och utvecklades senare i det antika Grekland runt 700-talet, då det berikades med vokaler.
Det skrivna språket har utvecklats i mängder av förgreningar det senaste årtusendet, liksom tillgängligheten på litteratur. Idag kan vem som helst som önksar läsa få tag i en bok, särskilt här i Sverige där böcker är billiga och biblioteken öppna för alla. Vi svenskar är idag också i stort sett till 100 % läskunniga.
Allt fler väljer förstås att läsa sina böcker på digitalt vis vilket både har sina för- och nackdelar. Hur man väljer att inta sin litteratur ska väl förstås ingen säga särskilt mycket om - det är upp till var och en - men det kan absolut noteras att läsning överlag ger stark, själslig stimulans.
Tidigare handlade denna sajt om ett projekt som gick ut på att se till så att böcker som slutat tryckas av de stora bokförläggarna skulle få en chans att åter cirkulera på marknaden.
Idag fortsätter denna hemsida att handla om språk, litteratur, historia och samhälle. Vi som bloggar här idag har dock ingenting med sajtens tidigare innehåll att göra.
12 Apr 2023
Det finns inget bättre än att mysa med en bra bok. Böcker erbjuder i sig ensamhet och en tillfällig flykt från din egen berättelse. De är i grunden magiska. Ivriga läsare har vanligtvis en lång historia med böcker som ofta antingen startade i livmodern eller strax efter - tack vare föräldrar och deras oupphörliga önskan att berika din hjärna. Så det är ingen överraskning att du (och så många andra) är som gladast när du läser.
Även om du kanske är ett fullfjädrat läsproffs och vet allt om alla böcker du någonsin har läst, är chansen stor att du inte vet allt om faktiska böcker.
Överraskande nog finns det massor av slumpmässiga fakta om böcker som är superintressanta.
Och eftersom du uppenbarligen älskar att läsa och lära dig saker, bestämde vi oss för att samla ihop några av de mest intressanta fakta om böcker så att du kan veta lite mer om det du älskar mest.
Enligt Google hade 129 864 880 miljoner böcker publicerats 2010. Den siffran är uppenbarligen mycket högre nu. Så när du säger högt "Usch, kan inte hitta en bra bok att läsa", vet att du har mycket att välja mellan.
Det var Codex Leicester av Leonardo Da Vinci, och den köptes av Bill Gates, enligt Business Insider. Men oroa dig inte, han tjänade förmodligen tillbaka pengarna inom en timme.
Ni vet att ni älskar doften av gamla böcker. De har doften av damm och en hel del historia. Nåväl nu kan du kalla det något. "Bibliosmia" är ordet du förmodligen har letat efter hela ditt liv.
Vi har en känsla av att det förmodligen är en run-on, men det är en legitim mening som finns i Victor Hugos Les Miserables, enligt Barnes och Noble.
Omslagen till de första tryckta böckerna betraktades som konstverk. De var täckta av teckningar, läder och till och med guld - så det fanns ingen plats för författarens namn.
Mark Twain måste ha haft mycket bläck och mycket tålamod
Det är verkligen dedikation till läsning.
Bibeln, citat från ordförande Mao Tse-Tung och Harry Potter.
Kanske har det att göra med vädret, eller så har de bara lärt sig att verkligen älska böcker. Hur som helst, Island gillar att läsa!
Hennes namn var Alice Liddell och hennes familj var nära vänner med författaren Lewis Carroll. När hon var på en båttur bad hon honom berätta en historia för henne - och det var så Alice föddes.
En av fem vuxna runt om i världen kan inte läsa eller skriva, med de högsta siffrorna i Syd- och Västasien och Afrika söder om Sahara.
28 Mar 2023
När man sitter där på anställningsintervjun och den som ställer frågor till dig sitter och läser i ditt CV så är det alltid lite nervöst. Fick jag med allt jag ville säga? Är mitt CV intressant eller ens relevant för jobbet jag söker? Att skriva ett bra CV är en konst i sig och det gäller att ha koll på hur man ska begränsa sig för att inte göra det till en hel novell om ditt liv. Vi tittar lite på några saker du bör ha med på ditt CV. Antingen så skriver du ditt CV från grunden på egen hand, eller så använder du dig av en bra cv mall som du kan hitta online.
17 Nov 2022
Skolan, det är idag en arbetsplats för både lärare och elever. Det är viktigt att de möbler som finns där är utformade på rätt sätt. Det gäller både skol och förskolemöbler och möbler i högre klasser. När det gäller skolbänkar, så tänker många på hur de såg ut förr. De var tråkiga till utseendet samt att de gick inte att ställa in dem i olika höjder. Det gjorde att oavsett hur lång eller kort en elev var, så fick de samma typ av skolbänk att sitta på. Idag har man kommit så mycket längre när det gäller skolmöbler. Det är ju så att ergonomi är viktigt, redan från tidig ålder. Ofta har det annars talats om ergonomi på vuxnas arbetsplatser och att det är viktigt. Men då skolan är en arbetsplats för skolbarn, så är det viktigt att även ge dem vad de behöver.
I förskolan och skolan idag så är det inte bara skolbänkar som behövs, utan även andra typer av möbler och inredning. Det är bra om man ser till att även kapprummet är anpassat för barnen. Det med rätt höjd på hyllor med mera. Idag finns det ett ställe där det går att skaffa alla dessa bra skolmöbler, så heter Cadiform. De tänker på både skolbarnen och på lärarna. Det finns därmed anpassad inredning och skolmöbler att hitta hos dem. Jobbar du inom skolan så är det inte fel att kolla över just era möbler i klassrummet och kanske byta ut dem.
5 Oct 2022
Ett program jag saknar, det är Boktipset, minns ni det? Det var ett TV-program om litteratur för yngre publik som sändes i Sveriges Television 1976–1989. Programmen i sig var ganska korta, mellan 3-5 minuter långa. Ibland var de längre, om det var med en författare som intevjuades.
Programledaren var Stefan Mählqvist som satt i en regnbågsfärgad soffa i form av två sammanförda händer.
20 Sep 2022
Under sommaren så är det ju roligt att leka i vatten, som att besöka en vattenlekpark från cadoaqua.se eller att snorkla i vattnet. När det är mindre bra väder eller höst/vinter, så går det ändå att ta sig under ytan, genom att läsa! Det finns många bra barnböcker som tar er med bland hajar, skeppsvrak och havsperuker. Vi ger nedan ett par bra tips på sådana böcker!
Pärlfiskaren, är den första delen i serien Legenden om ögonstenen. Här sveps man med ner i djupet. Miranda, hon saknar en arm, men är trots det den bästa dykaren och pärlfiskaren. Hon vet att den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Med sig på äventyret har hon en flicka vid namn Syrsa, som har en sällsynt förmåga som kan ge Miranda ett övertag i sitt sökande
Ett oväder har dragit över staden och spolat upp en massa skräp på stranden. Tilde och Viktor är ute och städar efter stormen och då gör de en massa konstiga fynd. Bland annat hittar de 17 gummistövlar och namnskylten till ett 100 år gammalt skepp. Med hjälp av kustbevakningen försöker de lösa havets gåtor, men sökandet leder till andra upptäckter.
14 Aug 2022
Att sitta uppe i ett jakttorn, flera timmar, det kan kännas långsamt. Passen i sig är ju ofta händelselösa tidvis. Då kan det vara bra att ha med lite jaktböcker att läsa, för att fördriva tiden. För det gäller ju ändå att vara på plats, samt även vara rätt så tyst. Ett tips kring jakttorn förresten är att du kan kolla in svenskajakttorn.se för att hitta det du behöver för att bygga ett nytt.
Sen tänkte jag passa på att tipsa om bra jaktböcker som du kan köpa, eller låna och läsa.
Det finns idag en mängd olika jaktböcker att läsa. En bra bok är Allt om jaktvapen. Det är en gansla så lättläst bok för den som är intresserad eller vill lära sig mer om olika typer av jaktvapen. Boken innehåller fakta om kul-, och hagelvapen men också om tillbehör så som kikarsikten, ljuddämpare, rekyldämpare och ammunition. Man kan också läsa vilka vapen som passar till olika former av jakt och hur man bör tänka när man väljer sina tillbehör.
Boken är skriven av jägaren Eirik H. Moen som själv jobbar som vapenförsäljare och som idag har lång erfarenhet av vapenbranschen.
Om du tänker dig jaga med hund, så kan boken Jakt med älghund: från valp till älghund vara ett bra alternativ. Den är skriven och utarbetad av jaktprovsdomaren Rolf Westerberg.
Du kan som sagt köpa böckerna, eller kolla in biblioteket för att låna dem.
31 Jan 2022
Det som skiljer oss från djuren är vår förmåga att lära ut och lära in genom text eller ord. En människa kan berätta för en annan hur man gör för att stoppa in en pinne i ett hål, eller så kan man läsa sig till instruktionerna. En apa däremot lär sig genom att se på när någon annan gör det och sedan testa själv.
Att lära genom att göra är även för oss människor en extremt bra metod för inlärning. Det är också därför vi ser lärlingsprogram för snickare och elektriker i Borlänge för att ta ett exempel. När vi får lov att ta på sakerna, känna på dem och utföra det vi ska lära oss så används mer än bara en liten del av hjärnan. Muskelminne arbetas in och det blir snabbt en naturlig sak för oss jämfört med att bara läsa oss till informationen.
Om vi skulle läsa en så enkel sak som ett recept från 1700-talet så skulle många av oss få stora problem. Texten skulle vi snart komma underfund med, men när det gäller själva instruktionerna skulle inte många klara upp det. De skrev nämligen inte exakta mått på något och när det gällde tid i ugn eller hur varmt det skulle vara så var det "allmän kunskap" och inget som behövde skrivas ut.
Det är också det som är faran med skrivna instruktioner, den kan bli vilseledande om mottagaren inte har rätt förkunskaper.
19 Dec 2021
Att flytta till hus kan vara en liten omställning från att bo i lägenhet. Det kan vara smart att ta hjälp av en flyttfirma Lund för själva transporten av alla dina saker. När du ska flytta, så är det en del saker du bör ta tag i. Börja med att rensa i hemmet. Fundera på vad du vill ta med till huset och vad som kan kastas/säljas/skänkas.
När du packar, ha många lådor. Det brukar vara lagom med en låda per kvm, så bor du i en lägenhet på 65 kvm, ha då 65 lådor att packa i. Märk upp dem sedan med vilket rum de ska till.
En del saker som ska göras, det är samma oavsett var du flyttar. Det är bland annat att byta adress, ändra elavtalet, flytta abonnemang på bredband och så vidare. En sak som du dock ska göra då du flyttar till hus, det är att anmäla ägarbyte för vatten och avlopp. Samma sak gäller sophämtning. Det är lag på att ha sophämtning nämligen som husägare. Du och säljaren ska gemensamt ändra både vatten/avlopp och för sophämtningen.
En annan sak för dig som ska bo i hus, är att teckna en villaförsäkring. Det så att du får rätt sorts skydd!
Sen, fundera på flyttstädningen, ska du göra det själv, eller kanske anlita en städfirma att göra den åt dig? Det kan ju vara skönt slippa det!
12 Dec 2021
Även om det känns som om att campingsäsongen är långt borta, så är det inte fel att redan nu planera inför den. Särskilt om det är så att du har tänkt dig att investera i en husbil eller husvagn. Det är ju så mycket bekvämare att campa om man har en husbil. Visst har väl tält sin charm, så sett, men att bara kunna sätta sig i husbilen och köra till en fin plats, och där sova i bilen, det är ju perfekt! Även husvagn är ju bra, så sett, men där krävs det att du har en bil att koppla den till samt koppla bort varje gång ni stannar till.
Om det är så att du funderar på att köpa husbil eller husvagn, så kan det vara bra att åka till en återförsäljare av dessa. Det för att kunna se hur de ser ut i verklighten, gå in i dem och känna av vad det är som kan tänkas passa. Oftast brukar man säga det att husvagnar passar bäst för barnfamiljer och husbilar för ensamstående. Men det känner du av själv vilket du föredrar.
Det är en frihet att äga husbil, för du kan ju då bara åka när du känner för det och stanna till där du känner för det. Så det kan ju bli en fantastisk sommar om du ser till att skaffa dig en husbil fram tills dess!
25 Nov 2021
Ett uttryck som de flesta av oss har hört men för oss som gärna försvinner in i en bra bok så räcker det ibland att sluta ögonen för att känna de kalla stengolven, höra vindbryggan knarra och förbereda sig för drakarna som man vet är på ingång. Men så öppnar vi ögonen igen och är tillbaka i vardagen med tvätt, blöjbyten, matlagning och allt sånt.
För min del består vardagen av att leta efter en bra takläggare i Göteborg! Inte riktigt lika spännande som att höra drakar dra ett andetag för att blåsa eld, men nödvändigt. Vet inte om ni tänkt på det men just nu verkar det som alla håller på och byter tak och frågan är om det inte är ett takbyte som krävs även här.
Bokmal som man är så valde jag först att läsa om det här med tak och hur man ska tänka. Så jag har redan varit uppe på stegen och kollat om det är mossa eller sprickor i pannorna men det är svårt att se. Jag vågar inte heller klättra upp hela vägen på taket, det är bättre en takläggare kommer hit och gör en besiktning. Förhoppningsvis räcker det att byta ut lite trasiga saker eller kanske bara tvätta av pannorna som ligger där.
Blir det att byta hela taket då får det nog bli ett plåttak nästa gång. Då kommer jag aldrig mer behöva fundera på det eftersom det är underhållsfritt i minst 25 år. Men, först hitta en takläggare i Göteborg som kan komma hit och kolla, sen kan jag fortsätta drömma om slaget mot drakarna!
21 Aug 2021
Är det verkligen möjligt att läsa sig till hur man gör för att byta dörr hemma? Ja, det vill vi nog påstå att det är. Vi människor är unika på det sättet om man jämför med andra däggdjur. Där de måste visa rent praktiskt kan vi med språk och ord förklara något för någon annan som sedan kan utföra det på egen hand.
Självklart kan resultatet bli lite annorlunda jämfört med att låta en fackman byta dörr men det är ändå fullt möjligt.
För det första har de erfarenheten på sin sida. Har man jobbat i flera år med något så blir man ofta ganska bra på det. At byta dörr är inget undantag. De har också andra verktyg än de du har hemma, i alla fall om du är en person som är som de allra flesta andra. Tack vare de kunskaper de besitter så kan de se till att dörrbytet både går snabbt och att det blir rakt.
Ett sista tips på vägen är att du inte ska glömma av att kolla så dörren är hängd åt rätt håll innan du påbörjar bytet!
8 Jul 2021
Nu när det är sommarlov och barnen lämnat skolbänkarna (läs mer här om skolmöbler) så se till att hitta på många roliga saker tillsammans. Det är inte ett måste att göra en massa grejer som kostar pengar. Många gånger har man mycket i sin närhet som är roligt att göra. Det kan vara besök på lekparken, en dag vid sjön eller havet, eller att göra skojiga saker i trädgården. Det bästa ett förälder kan ge sina barn, det är tid, tid att umgås tillsammans. Så är det vackert väder, ta med en picknick och hitta på något tillsammans. Är det regn så finns det massa trevliga saker att göra inne.
Tillsammans i familjen kan ni bestämma en del saker att göra. Kanske skriva små lappar och dra en varje dag, så att alla känner att de fått vara med och bestämma vad som ska göras. Att tälta ute i skogen, åka och bada, fiska och så vidare är nöjen som inte kostar så mycket. Sedan kan ni så klart även åka till en camping, besöka en nöjespark eller djurpark. Det är ju vad ni själva känner att ni vill lägga pengar på. Många föräldrar har dock en oro just över att inte ha råd att göra saker om sommaren med sina barn. Dock är det som sagt viktigast det där med att umgås med dina barn! Sen inte så noga att det är dyra saker ni gör tillsammans.
21 Mar 2021
Att läsa skönlitteratur är avslappnande och man har möjlighet att få en känsla av att befinna sig i en annan tid, i en annan värld. Facklitteratur kanske inte har riktigt den förmågan men det finns bra böcker även inom den genren. Här tänkte jag dela med mig av tre av mina favoritböcker när det gäller privatekonomi, och crediwizz.se jämför kreditkort för den som vill ha en lite mer "hands on" upplevelse när det gäller just den privata ekonomin.
Här listar jag de tre böcker om privatekonomi som jag själv tycker bäst om, och som jag tror har bäst förutsättningar för att hjälpa andra få bättre kolla på sina pengar.
2 Dec 2020
Företag så väl som kommuner och regioner behöver idag satsa mer på kompetensutveckling. Att utöka de kompetenser som finns redan är ett bra sätt att effektivisera företaget och även göra det mer produktivt. Idag finns det flera sätt att utveckla personal och medarbetare så att de får mer kunskaper inom olika områden. Ett sätt är att skaffa rätt litteratur och låta medarbetare jobba med det på ett digtalt sätt. Det är ett bra sätt att få ordning på er kompetensförsörjning om ni har behov av det.
Kompetensutveckling handlar om möjligheten för personal och chefer att utveckla sig i sitt arbete genom till exempel utbildning och kurser. Kompetensutveckling ger konkurrenskraftiga företag och attraktiva arbetsplatser. Det tjänar både den anställda, arbetsgivaren och samhället på.
En annan form av kompetensutveckling är att få testa nya arbetsuppgifter eller att man lär sig nya saker via arbetskamrater.
Kompetensutveckling kan se ut på olika sätt och innehålla olika saker beroende på arbetsplats och arbetsuppgifter.
Kompetensutveckling är inte bara till för anställda. Även om det är bra att de får lära sig mer och bli attraktivare på arbetsmarknaden så är det även bra för företaget som satsar på att ge sina anställda detta. Det eftersom att de ofta är mer lönsamma än andra. Sedan brukar arbetsplatsen även bli mer attraktivare och fler vill jobba där.
Idag finns det inga lagar som säger att en anställd har rätt till kompetensutveckling. Dock har en arbetsgivare huvudansvar för att den anställda har den kompetens som krävs för arbetet. Det finns också kunskapskrav inom vissa områden i arbetsmiljölagstiftningen.
23 Oct 2020
Att få sätta händerna i trä och skapa något är en unik känsla. En stol, ett bord, en altan eller varför inte en utbyggnad på huset? Vi har alla olika förutsättningar och med hjälp av böcker kan vi alla försöka på egen hand. Här listar jag de 7 bästa snickarböckerna på svenska, och du kan låna de flesta av dem på biblioteket i Flen.
Även om det är skoj att snickra på egen hand så måste man också inse sina begränsningar. Då finns snickare från Flen redo att hjälpa till. Börja med att fundera på vad du har tänkt bygga, låna eller köp en bok som är till för att hjälpa och bestäm sedan om du ska göra det själv eller be om hjälp.